SIIRTONURMI

Siirtonurmella saa nopeasti kauniin ja vihreän, tiiviin ja rikkaruohovapaan kulutusta kestävän nurmikon, jota on helppo hoitaa. Siirtonurmen toimittajamme on Etelän Nurmi Oy.

Siirtonurmen tilaat helpoimmin numerosta 0400 855 500.

Esityöt

Siirtonurmiasennuksen esityöt ovat muokkaus ja kalkitus sekä tasoitus. Mitä paremmin perustat, sitä paremman nurmikon saat.

Muokkaus. Vanha nurmikko tai perusmaa muokataan ensin huolellisesti esim. jyrsimällä n. 15 cm:n syvyyteen. Sen jälkeen lisätään uutta multaa, niin että kasvukerroksen vahvuus on vähintään 20 cm. Toimitamme Metsäpirtin nurmikkomultaa juuri tarvittavan määrän, katso hinnasto tästä linkistä. Metsäpirtin nurmikkomulta on koostumukseltaan sopivaa sellaisenaan nurmikon pohjaksi ja sisältää valmiiksi pitkävaikutteista kalkkia.

Tasoitus. Pinta tasoitetaan ja kivet, oksat ja rikkaruohot kerätään pois. Sen jälkeen pinta jyrätään ja tasoitetaan uudelleen, mikäli pinta jyräämisen jälkeen on painunut epätasaisesti. Muista, että lopullisen nurmikon tasaisuus on sama kuin pohjan tasaisuus.

Siirtonurmen asennus

Kastelu. Kuivalla kesäsäällä pohja kastellaan reilusti (n. 30 mm, mikä vastaa 3000 l/aari) esim. edellisenä iltana ennen asennusta.

Haravointi, lannoitus ja kastelu. Pinta haravoidaan kevyesti, tarvittaessa lisätään vähän lannoitusta ja pohja kastellaan vielä kevyesti ennen asennusta.

Asennus mahdollisimman nopeasti.

Kuivalla ja helteisellä säällä siirtonurmilavat on säilytettävä varjossa ja nurmi on asennettava mieluimmin 1 – 2 vuorokauden kuluessa nostosta.

Asentaminen aloitetaan pisimmältä sivulta lähtien. Asennettaessa kävellään jo asennetun nurmikon päällä varsinkin silloin kun pohja on märkä. Nurmikkorullat asennetaan niin, että poikittaissaumat tulevat limittäin. Tarvittaessa leikataan ja muotoillaan palat puukolla. Saumat asennetaan tiiviisti yhteen, ei kuitenkaan niin suurella voimalla, että sauma nousee alustasta.

Jyräys. Matto jyrätään asentamisen jälkeen niin, että juuret saavat kunnon kosketuksen alustaan.

Kastelu läpimäräksi. Heti asentamisen jälkeen kastellaan runsaasti niin, että siirtonurmi ja pohja on läpimärkä. Kastellaan yleensäkin reilusti kun kastellaan, jonka jälkeen pidetään päivän tai muutaman päivän tauko sen takia että kun kosteus tulee alhaalta juurtuminen on nopeata. Kuivalla hellesäällä hoida kastelu mieluimmin yön aikana, jolloin haihdunta on pieni. Mikäli mahdollista käytä sadettajia varsinkin luiskissa, jolloin vesi imeytyy paremmin maahan.

Jyrkät maastot. Jyrkissä luiskissa asennetaan levyt pystysuuntaan ja kiinnitetään juurtumisen ajaksi teroitetuilla puupuikoilla (esim. 10*20*200…300 mm), 1kpl/levy. Luiskissa jyräämisen sijaan voidaan tampata lankulla. Jyrkät luiskat on varminta asentaa kostealla syyssäällä.

Hoito-ohjeet

Juurtuminen. Juurtumisen aikana (n. 2 – 3 viikkoa) kastellaan nurmikko huolellisesti, se ei saa kuivua. Mieluummin käytetään sadettajia kuin letkukastelua.

Nurmikon leikkaus ensimmäistä kertaa. Nurmikko leikataan kun se on kasvanut n. 8 cm:n pituiseksi. Sopiva leikkuukorkeus on 3-4 cm. Sen jälkeen leikataan kasvun mukaan. Nyrkkisääntö on, että kerralla saa leikata korkeintaan kolmasosa nurmen pituudesta.

Yleislannoitus. Tarvittaessa lannoitetaan muutaman viikon jälkeen yleislannoituksella n. 3 kg/aari. Seuraavat kesät lannoitetaan keväisin nurmikon kevät-kestolannoitteella (typpirikas) ja syksyisin nurmikon syyslannoitteella (ei typpeä).

Kulutuskestävä. Muutaman viikon sisällä nurmikko on kasvanut kiinni alustaan. Nurmikon päällä voi kävellä heti. Kulutusta se kestää muutaman viikon jälkeen asennuksesta.